top of page
Blog: Instagram

Blogbejegyzések

Az összes bejegyzés egy helyen!

Üdvözöllek a Blogbejegyzések oldalon, ahol a The Kim Family - egy koreai-magyar család mindennapjairól olvashatsz érdekességeket. Kellemes időtöltést kívánok!

Blog: Welcome
Blog: Blog2

Tteokbokki recept- közepesen csípősen

Már nagyon sokan kérdezték tőlem, hogy tudnék e Tteokbokki receptet ajánlani?

Bevallom őszintén, hogy bármennyire gusztusos ez a koreai étel, sajnos nem tartozik a kedvenceim közé, aminek az az egyszerű oka, hogy eredetileg ez az étel az igen csípős - értsd: "tüzet okádósan" csípős koreai ételek közé tartozik. Éppen ezért, ha elkészíti itthon a férjem, a teljes adagot egyedül kell megennie.




Bár sokat edződtem a csípős ételek fogyasztása terén, a legtöbb koreai csípős ételt nem tudom jóízűen elfogyasztani, mert végigmarja a torkomat. Amikor a férjem elkészít egy koreai ételt itthon, mindig megkérdezem tőle: Csípős? Mennyire csípős?

De már lassan kezdek az agyára menni ezzel a kérdéssel, ugyanis ő nem igazán érzi a csípősségi fokozatot... számára teljesen természetes ilyen csípős ételt enni.


Mivel többen írtatok már nekem a Tteokbokki recepttel kapcsolatban - amit őszintén csodálok, hogy milyen sokan kedvelitek a csípős ízeket - megkértem a férjem, hogy készítsük el a Tteokbokki receptet, egy enyhén csípősebb változatban. Nem fogok hazudni, elsőre teljesen elzárkózott a kérésemtől. Hiszen szerinte a Tteokbokki akkor jó ha "kétszer csíp". De aztán mégis hajlott a dologra, és a saját tapasztalatát, illetve az eredeti koreai receptet egybegyúrva tudott ez a cikk is megszületni.


Azt azért még elöljáróba elmondanám, hogy ez is csípősre sikeredett - számomra - de egyértelműen az a kategória, amiből tudtam enni. Továbbá elég sok "különleges" (értsd: koreai) hozzávaló kell bele, ami miatt szintén nem túl gyakran készítjük el itthon. Viszont az elkészítés menete egyáltalán nem nehéz, sőt elég gyorsan elkészül. Remélem hogy tetszeni fog nektek, nézzük is a receptet:


Hozzávalók:

  • 4 marék fagyasztott rice cake - (magyarul: rizstészta) (megjegyzés: Többen kérdeztétek hogyan tudnátok otthon elkészíteni a rice-cake-et? Sajnos azt kell mondjam, hogy ezt még Koreában sem igen készítik el otthon, mivel egy külön konyhai berendezés szükségeltetik hozzá. Sokkal egyszerűbb, ha fagyasztva vásároljuk. A boltban többféle formára vágva megtaláljuk, attól függően választhatunk, hogy milyen ételbe tesszük? A Tteokbokki-ba rendszerint kb 5 cm-es henger alakút használnak.)

  • 4 lap fish cake (magyarul: halpogácsa -szintén koreai boltban tudjuk megvenni, fagyasztott állapotban)

  • 2 db újhagyma

  • 1/2 vöröshagyma

  • 2 db virsli


+Tipp: mi ebben a receptben nem használtunk, de akár főtt tojást (megpucolva, egyben) is lehet bele tenni.


A szószhoz:

  • 3 evk magyar csemege pirospaprika őrlemény (igen, jól látjátok! Ettől lesz kevésbé csípős)

  • 3 evk koreai chili paprika paszta

  • 2 evk szójaszósz

  • 1,5 evk barnacukor

  • 1/2 evk dasida por (koreai marhahús ízű leves alappor)

  • 1/2 evk só

  • 1/2 evk miwon (1956-óta használt ikonikus koreai fűszer - itt olvashatsz róla bővebben )

  • 5 evk rizs szirup (vagy kukorica szirup)

  • 3 dl víz


A tetejére:

  • mozzarella sajt


Elkészítés:


1, A recept elkészítése előtt kb. fél órával tegyünk szoba-hőmérsékletre minden olyan hozzávalót, amit a fagyasztóból veszünk elő.

2, A rice cake-et tegyük egy tálba és engedjünk rá vizet, hogy ellepje. Nem kell sokáig áztatnunk, csak addig, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A képen mi kerek lapokra vágott formájú rice cake-et használtunk, amit igazából levesbe szoktak tenni, de nekünk csak ilyen volt itthon. Koreai boltban tudtok vásárolni henger alakút, ami kimondottan a Tteokbokki-hoz való.



3, A fish cake-et vágjuk fel tetszőleges formájúra. Mi háromszögekre vágtuk, ahogy a képen látjátok. Lehet téglalapokra is, a lényeg, hogy egyforma nagyságúra vágjuk.



4, A két újhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel kb 5 cm-es nagyságúra. Ezután a vöröshagymát is szeleteljük fel. A virslit is szeleteljük fel rézsútosan, ahogy a képen látható.




5, Vegyük elő az edényt amiben elkészítjük a Tteokbokkit. Ebbe most össze fogjuk állítani a szószt. Tegyünk bele a magyar csemege pirospaprikaőrleményt, koreai chilli paprika pasztát, szójaszószt, barnacukrot, dasida port, sót, miwont, rizs szirupot, majd az egészet öntsük fel 3 dl vízzel.





6, Gyújtsunk alá és jól keverjük el. Amikor jól elkevertük és felforrt, tegyük bele a rice cake-et, és az összes többi felszeletelt hozzávalót - virslit, fish cake-et, hagymát és újhagymát. Jól keverjük át és főzzük össze. Közben meg is kóstolhatjuk és korrigálhatunk - ha pl édesebbre szeretnénk több cukrot tehetünk bele.



Mivel a rice cake a mi esetünkben vékony szeletekre volt vágva így kevesebb idő alatt megfő - kb 10 perci főzés után elkészült.




7, Szedjünk ki egy tányérba egy adagot, majd szeletelt mozzarella sajtot tegyünk a tetejét. Tegyük be így a mikróba 1 percre, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére.



Elkészültünk! Jó étvágyat kívánunk!


Érdekesség: A Tteokbokit a koreaiak általában nem magában eszik, hanem mellé esznek pl.: kimbap-ot, odeng levest, valamilyen olajban sütött ételt - ahogy az alábbi képen látjátok.




Szívesen megnézném, hogy kinek hogy sikerül és hogy ízlik, úgyhogy bátran küldjetek róla képet, ha elkészítettétek.


További recepteket találtok a blogon, várlak vissza legközelebb is!


Üdvözlettel: Mrs Kim alias Orsi



8 458 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Blog: Subscribe
bottom of page