top of page
Blog: Instagram

Blogbejegyzések

Az összes bejegyzés egy helyen!

Üdvözöllek a Blogbejegyzések oldalon, ahol a The Kim Family - egy koreai-magyar család mindennapjairól olvashatsz érdekességeket. Kellemes időtöltést kívánok!

Blog: Welcome
Blog: Blog2

Tartózkodási engedély Magyarországon külföldieknek

Ahhoz hogy egy dél-koreai állampolgár 3 hónapot meghaladóan tartósan Magyarországon tartózkodhasson, tartózkodási engedélyre van szüksége. Ebben a bejegyzésben leírom nektek nálunk hogyan zajlott ennek az ügyintézése..




Természetesen bármely külföldi esetében hasonló az eljárás, úgyhogy bízom benne hogy ez többeknek a segítségére lesz majd a későbbiekben. Ennek több-féle típusa van, a legismertebbek: munkavállalói, tanulói, családi. Ebben a cikkben az utóbbi, családi tartózkodási engedély eljárását fogom leírni. 

Mivel az esküvőnkkor (2016. augusztusában) férjem rendelkezett egy 1 évre szóló munkavállalói vízummal, így akkor rögtön nem intéztük neki a családit. Most azonban már esedékessé vált, azért is mert ezt 5 évre kaphatja meg az igénylő. 


Milyen dokumentumokra lesz szükség a dél-koreai fél részéről?


  • fényképes személyi igazolvány (útlevél, jogosítvány)

  • korábbi tartózkodási engedély + lakcímet igazoló lap (ha volt korábbi)jövedelem igazolás (munkáltató részéről, ahol dolgozik)

  • vagy 3 hónapra visszamenőleg bankszámla egyenleg kivonategészség biztosítás (a férjem magán biztosítást kötött)

  • lakcímet igazoló dokumentum (pl. bérleti szerződés, melyben fel van tüntetve a neve mint bérlő vagy bérlővel együtt költöző)

  • egy hozzájárulási nyilatkozat az ingatlan tulajdonosától, melyben leírja, hogy tudomása van róla hogy az ingatlanában életvitel szerűen tartózkodik az igénylő, külföldi állampolgár és ehhez hozzájárul

  • házassági anyakönyvi kivonat 1 eredeti példány vagy arról készült fénymásolat (ha nem Magyarországon készült a dokumentum akkor előbb ezt el kell fogadtatni - nagykövetségen keresztül intézhető ha jól tudom, viszont nekünk magyar dokumentum volt így ezt pontosan nem tudom)

  • igazolvány kép Kitöltött igénylőlap, amit a Bevándorlási hivatal weboldaláról lehet letölteni és kinyomtatni.10 000 Ft-os illetékbélyeg - bármely postán vásárolható


Milyen dokumentumokra lesz szükség a magyar fél részéről?


  • személyi igazolvány

  • lakcímkártya (ha ezen eltérő cím szerepel mint ahol együtt laktok, akkor nyilatkozni kell arról hogy pl költözés miatt folyamatban van az új cím és a bejelentkezés egy másik címre. Ez azért fontos mert helyileg kijöhetnek hozzátok ellenőrizni az eljárási folyamat során, hogy lecsekkolják tényleg együtt éltek e, tényleg valós e a házasság?)

  • jövedelem igazolás a munkáltatótól (arra az esetre ha a koreai félnek még nincs itt munkája, vagy innen származó jövedelmet nem tud igazolni. Ez esetben ugyanis azt veszik alapul hogy mennyi a családtagja jövedelme és el tudja e tartani a külföldi állampolgárt.  Mi mindkettőnk részéről adtunk le jövedelem igazolást, biztos ami biztos alapon.)vagy bankszámla kivonat (utolsó 3 hónapról)

  • A helyileg (lakcímet tekintve) illetékes hivatali irodába kell menjetek. A dokumentumokat fénymásoljátok le, mert ha eredetit adtok be azt nem kapjátok már vissza. Mi a pesti központi bevándorlásiban jártunk. Van a várakozóban egy fénymásoló automata ami apróval működik (20 ft/ oldal).

Készüljetek fel, hogy rengetegen lesznek, szinte bármikor ha mentek. Nyitásra ha odaértek akkor először sorszámot kell kérni. Amikor mi mentünk külön automata nem működött, de talán ez pont azért van mert a sok külföldi nagy része azt se tudja pontosan milyen opciót kéne választani az ügye intézéséhez. 

Nekünk egy egész délelőttünk ráment, a sorszámra kb 1 órát vártunk, utána pedig 4 órát míg sorra kerültünk. Utána gyorsabban haladtok ha előre minden papírt összegyűjtötök és ott csak az ügyintéző orra alá nyomjátok. 


Szóval lesz bőven időtök fénymásolni, sőt ha az igazolvány képet elfelejtitek akkor azt is tudtok automatában csinálni. 


Az ügyintézés során be kell mutatni a szükséges dokumentumokat. Van amikor kérdezgetnek a kapcsolatotokról - hogyan ismerkedtetek meg stb. Nálunk semmi ilyesmi nem volt, talán mert férjem már korábban kapott tartózkodási engedélyt és így könnyebb volt az ő ügye, főleg hogy saját vállalkozást is indított 1 éve Magyarországon. 


Az ügyintézés során meg kell adni egy elérhetőséget ahol az elkészült új kártya esetén értesítenek. Ezt postán lehet kérni vagy személyes átvétellel. Mivel mi éppen a költözés küszöbén álltunk így a személyes átvételt kértük. Az eljárás ideje alatt kiállítanak egy igazolást amin szerepel hogy az ügyintézés folyamatban van és emiatt meddig maradhat hivatalosan Magyarországon - ez a dátum kb az ügyintézés végének dátuma lesz. Kb 2,5 hónap az eljárás időtartama, úgyhogy ezt is - mint minden mást - időben kell elkezdeni intézni. A 2,5 hónap alatt várható bármikor hogy kijönnek hozzátok. 

Minket telefonon értesítettek amikor elkészült az új kártyája, amit ő maga személyesen vehetett át, vagy meghatalmazással vehette volna át helyette valaki. A kártya a lakcím kártyával együtt érvényes.

A családi vízum esetén már nem egy "cetlit" kap a lakcímről vagy más néven "szálláshelyről" hanem rendes lakcímkártyát. Ezt azonban a tartózkodási kártya után 1 hónappal postázzák. 

Sajnos nem tudom, hogy a miénket hova küldték, mert nem kaptuk meg.. Ettől függetlenül amúgy is kell a lakcím változás miatt új lakcímkártyát igényelnünk.


Hát azt hiszem mindent összeszedtem. 

Hála istennek nem kaptunk felszólítást sem hogy bármi hiányozna, így nekünk "szerencsénk" is volt. 


Sok sikert mindenkinek, aki még az ügyintézés előtt áll! :-)


Üdvözlettel:

Mrs Kim alias Orsi


2017.09.15.

91 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Blog: Subscribe
bottom of page