top of page
Blog: Instagram

Blogbejegyzések

Az összes bejegyzés egy helyen!

Üdvözöllek a Blogbejegyzések oldalon, ahol a The Kim Family - egy koreai-magyar család mindennapjairól olvashatsz érdekességeket. Kellemes időtöltést kívánok!

Blog: Welcome
Blog: Blog2

MONDLY - koreai nyelvtanuló applikáció

Korábban már írtam nektek arról, hogy hogyan is kezdtem el koreai nyelvet tanulni. Hogy többszöri nekifutás után, csupán tavaly óta tanulom a nyelvet igazán tudatosan.


Ahogyan a motivációm egyre erősebb lett a nyelvtanulás terén, úgy jöttek szembe velem a tanuláshoz használható források és lehetőségek. Azt hiszem erre szokták azt mondani, hogy "Nem kell tudnod a "hogyan"-t, csak a célt kell magad előtt látnod" és meglátod, hogy a hogyan is szépen ki fog tisztulni előtted.

És valóban így is lett... ahogyan egyre mélyebbre ástam magam a témában, újabb és újabb remek forrásokra leltem, és azt hiszem még mindig csak a felszínt kapargatom. Szeretném időről-időre bemutatni nektek azokat az eszközöket, amiket egy jó nyelvkönyv kiegészítésként tudtok beépíteni a nyelvtanulási stratégiátokba. Ezek egyéb források - többnyire ingyenes, bárkinek elérhető - weboldalak, alkalmazások, eszközök lesznek.


Nézzük is mindjárt az elsőt, egy mobiltelefonra letölthető alkalmazást, ami nem más mint a : MONDLY






Nyelvtanuló alkalmazás a mobilodra!


Az első találkozásom a MONDLY-val kb 4 évvel ezelőtt volt, akkor, amikor először elkezdtem a koreai nyelv iránt érdeklődni. Akkoriban még tankönyvem sem volt, csupán bele-bele nézegettem egy egy nyelvtanulós videóba youtube-on. A férjem szintén akkoriban egész intenzíven tanulta a magyar nyelvet, méghozzá egy telefonos alkalmazás segítségével. Minden este végigpörgetett egy leckét, sőt még jegyzetet is írt belőle és igen látványos volt a fejlődése. Ezért döntöttem úgy, hogy akkor én magam is keresek egy nyelvtanulós alkalmazást.


Először ugyan azt szerettem volna használni, amit ő, csak koreai nyelvűt, viszont letöltést követően nehézkesnek találtam a kezelését így hamarosan letöröltem a telefonomról. Aztán rátaláltam a MONDLY-ra, ami azóta is a telefonomon van.


Nyelvtanulás a MONDLY-val:


A MONDLY nevű alkalmazást nem csak a koreai nyelvtanulók, hanem globálisan 33 nyelvre lehet letölteni - köztük van a magyar is. Egy profillal nem csak egy idegen nyelvet, hanem több nyelvet is tanulhatunk. Abszolút előnye, hogy a legtöbb lecke és funkció teljesen ingyenesen használható. Találunk itt napi leckét, melyet beállíthatunk minden napra egy emlékeztetővel is - amikor is a telefon jelzi, hogy "elérhető a napi lecként", heti és havi kvíz kitöltésére is lehetőségünk van.



Az alkalmazás megnyitásakor be kell regisztrálnunk, amit megtehetünk például a facebook fiókunkkal is. Be kell állítanunk - az anyanyelvünket - a kérdések egy része magyarul fog megjelenni, - a tanulni kívánt nyelvet - a nyelvtanulás szintjét (kezdő, középhaladó, haladó)


Ezt követően ez a képernyő fogad minket.



mondly tanuló térkép

Balra mozgatva a képernyőt további oldalak jelennek meg, témakörökre osztott leckékkel. Kb 40 témakör, minden témakörön belül pedig kb 6 leckével, vagyis ez nagyjából 240 lecke. Ehhez jön még pluszban a naponta érkező napi lecke.





A napi lecke elvégzésével nyomon követhetjük a saját statisztikánkat, vagyis hogy hány napja tanulunk folyamatosan - csak akkor számlál ha minden nap belépünk, ha egy napot kihagyunk, újrakezdi a számlálást. Ha végigtanultunk egy teljes hetet, akkor megkapjuk a heti kvízünket. Általában egy héten keresztül egy bizonyos témakörben kapjuk a leckéket, és a heti kvízzel az ezekben tanultakat idézzük fel. Amennyiben kihagytunk 1 vagy néhány napot, mert nem léptünk be az alkalmazásba, a korábbi napok napi leckéjét utólag is megcsinálhatjuk, így a heti kvíz is elérhetővé válik számunkra.





Ez azért is nagyszerű, mivel jelenleg (2019.10.30-áig) 1763 db napi lecke érhető el az alkalmazásban teljesen ingyen! (ezeket mind megcsinálhatjuk visszafelé is!) És ez a szám minden nap eggyel növekszik! Még egy koreai nyelvtanulós alkalmazásban sem találkoztam ilyen mennyiségű ingyenes leckével!


A leckékben anyanyelvű koreai hangfelvételek vannak, amit többször meghallgathatunk. A leckékben szókártyákat, mondat kiegészítéses feladatokat, fordításokat és hangalapú feladatokat találunk.




Ami nekem tetszik benne, hogy egy leckén belül csupán néhány új szóval találkozunk, amit sokszor újra meg újra megkérdez az alkalmazás. Az ismétlésre épít az oktatási stratégiája.


A saját statisztikánkat - mint motiváló erő - minden egyes elvégzett lecke után megnézhetjük. Itt láthatjuk összesen mennyi időt töltöttünk eddig az applikációban nyelvtanulással, hány szót tanultunk és hány kifejezést. Továbbá, mivel minden lecke után pontokat is kapunk - az alkalmazás felhasználói közötti rangsorolásunkat is megnézhetjük - országos és nemzetközi viszonylatban is.




Van egy nagyon helyes funkciója az alkalmazásnak, ami nem más mint a chatbot. Itt gyakorlatilag egy automata géppel van lehetőségünk chatelni összesen 8 témakörben. Például eljátszhatjuk hogy egy étteremben vagyunk vendégek és hogyan kell ételt rendelni. A chatbot segítségünkre van azzal, hogy választható mondatokat sorol fel, amit a párbeszédben felhasználhatunk. A chatbotot használhatjuk úgy hogy a választ begépeljük, vagy úgy is hogy felmondjuk hangosan a mikrofon ikont nyomva tartva. Én ez utóbbit használom, mivel így a kiejtésemet is beazonosítja az alkalmazás. Ha eltérést tapasztal, akkor nem fogadja el a mondatot, és addig kell próbálkozni, amíg helyesen nem tudjuk kiejteni.




Tippek a MONDLY használatához:


  • a mondly által tanított új ismereteknek vezethetünk egy külön jegyzetfüzetet

  • az új szavakat ide kigyűjthetjük, és mivel az alkalmazás példamondatot is fog hozni a szavakkal, azt rögtön alá lejegyzetelhetjük.

  • párbeszéd, illetve szituációs feladatokhoz nagyon jó a chatbot, ahol többféle párbeszédet is kreálhatunk, pl az étteremben való rendelésnél egyszer ezt, máskor mást rendelhetünk és mindannyiszor leírhatjuk ezt a párbeszédet a jegyzetfüzetbe.

  • ha viszont utazás közben tanulunk, akkor a napi lecke, és a korábbi leckék visszafelé való megoldása a legjobb, mivel ezek csak néhány percet vesznek igénybe

  • Ha egy számunkra ismeretlen szóval találkozunk egy kifejezésben, akkor kattintsunk a szóra. Az alkalmazás azonnal megmutatja a jelentését. A legtöbb esetben ragozatlan formában.

  • Ha kezdő szinten elvégeztük a témakörökre bontott leckéket, szintváltáskor új leckéket kapunk, vagyis ismét végigcsinálhatjuk a témaköröket, immár magasabb szinten.

  • Nem gond, ha nem lépünk be minden nap az alkalmazásba. Sokszor van velem is, hogy egy nap rászánok egy fél órát a MONDLY-ra és akkor több leckét is megcsinálok, esetleg egy heti kvízt és még a chatbot-ra is belépek.



Természetesen önmagában az alkalmazás nem elegendő a koreai nyelvtanuláshoz - hiszen vannak benne olyan nyelvtanok, amihez szükségeltetik egy tankönyvi magyarázat. Viszont kiegészítésként az egyik legjobb alkalmazás, amit akár hazafelé utazva a vonaton, buszon vagy az én esetemben Dani mellett a konyhában, vagy akár a mosdóban XD végig tudok pörgetni néhány perc alatt naponta. Ha csak ennyire jut időm egy nap, akkor sem vagyok csalódott, hiszen a lényeg az állandóságon van és nem a mennyiségen!


Remélem, hogy hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést, és hogy kedvet kaptok kipróbálni ezt az alkalmazást. Kérlek, hogy írjátok meg nekem a véleményeteket róla, esetleg jelöljetek be barátnak az alkalmazásban. Továbbá, ha esetleg van köztetek olyan, aki egy másik koreai nyelvtanulós alkalmazásra "esküszik" akkor kérlek, hogy küldjetek nekem róla egy e-mailt, és egy másik alkalommal azt is szívesen bemutatom.


További kitartó koreai nyelvtanulást kívánok Mindenkinek!


Köszönöm, hogy a blogomon jártál és várlak vissza legközelebb is!


Üdvözlettel: Mrs Kim alias Orsi



 

Családi youtube csatornánkon megnézhetitek a legfrissebb videónkat:







826 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Blog: Subscribe
bottom of page