top of page
Blog: Instagram

Blogbejegyzések

Az összes bejegyzés egy helyen!

Üdvözöllek a Blogbejegyzések oldalon, ahol a The Kim Family - egy koreai-magyar család mindennapjairól olvashatsz érdekességeket. Kellemes időtöltést kívánok!

Blog: Welcome
Blog: Blog2

Első lépések koreai nyelvtanulóknak

Sokan fordultok hozzám nyelvtanulással kapcsolatos kérdésekkel facebookon illetve instagramon. Nagyon sokszor kapok ismétlődő kérdéseket is, ezért arra gondoltam, hogy egy bejegyzésben összegyűjtök 5 olyan tippet, amit kezdő nyelvtanulóként nem árt megfogadni.



Koreai nyelvtanulásom instagramja


Akik követnek engem egy ideje, jól tudják, hogy a koreai nyelvtanulás az egyik legkedvesebb időtöltésem. Dani születése után kezdtem el vele komolyabban foglalkozni, és nagyon erős motivációtól fűtve azóta is lelkesen tanulok, ha tehetem minden nap.

Az elmúlt 2 évben a saját tapasztalatomból építkezve alakítottam ki a jelenlegi tanulási módszereimet. A kezdetek kezdetén azonban én is sokszor voltam bizonytalan..


Némelyek azt hiszik, attól hogy koreai a férjem nekem sokkal könnyebb megtanulnom ezt a nyelvet. Ezt cáfolnom kell. Ugyanúgy "ki kell kaparnom a gesztenyét", mint annak, akinek semmilyen koreai ismeretsége nincs. A férjem olykor segít a helyes kiejtésben, illetve korrigálja a mondandómat - azonban ezt csak akkor tudja megtenni, ha "van már valami" amit tudok.


Ez a bejegyzés különösen azokhoz szól, akik a nulláról kezdik a koreai nyelv tanulását. Azt, hogy a nulláról hogyan juss el oda hogy "valami". :-) Több féle-képen el lehet jutni, sőt általában az első lépések nagyon könnyűnek, egyszerűnek tűnnek. Csak később merülhet fel az a probléma, hogy ezek az első "alapok" mégsem voltak elég szilárdak ahhoz, hogy tovább építkezz belőle.. és akkor jön az, hogy úgy érzed egyre több mindent nem értesz, kuszaság van a fejedben, bizonytalanság. Az addig tanultak hitelességében kételkedni kezdesz. Az, hogy valamit nem értesz meg, csalódottsággal tölt el.. a csalódottság miatt félreteszed a könyvet, és lehet utána már nem is szívesen veszed elő, mert tudod hogy megakadtál.


Ahhoz, hogy ezek ne nagyon történjenek meg veled, tanácsolok 5 tippet a koreai tanulás elkezdéséhez:


1. Írd le "MIÉRT?" akarod tanulni a nyelvet?


Jó, ha már a legelején van egy képed arról - a legjobb, ha minél pontosabban körül tudod írni - hogy miért? fontos számodra a koreai nyelv tanulása? Ez a kép túlzás nélkül lehet "álmodozás is". Nyugodtan képzeld el azt a szituációt, amikor már a birtokodban van a biztos nyelvtudás.. mihez kezdenél vele?

Azért nagyon fontos az elején a Miért? megválaszolása, mert a válaszod lesz maga a motivációd mozgatórugója. Motiváció nélkül pedig nem tudsz kitartani a nyelvtanulás mellett, ami - ha tetszik ha nem - időt és energiát fog igényelni tőled.

Példák a "miértekre":

- koreai sorozatokat nézel, és szeretnéd szabadon, feliratok nélkül élvezni? Milyen jó lenne, ha bármelyik sorozatot megnézhetnéd, mert a nyelv megértése többé nem lenne akadály.. sőt tovább megyek.. mondjuk leírhatod, hogy szeretnél másoknak is segíteni, azáltal hogy elkészítenéd a filmekhez a magyar feliratot.


- szeretnél koreai vállalkozásnál elhelyezkedni - képzeld el, ahogyan már ott vagy. Ahogyan már folyékonyan társalogsz az ügyfelekkel. Ahogyan a mindennapi dokumentációkat rendezed, munkádért pedig megbecsülnek, anyagilag jólétben élsz mert egy nagyon ritka tudás tulajdonosa vagy.


- tanulmányaidat szeretnéd Koreában folytatni, ott tervezel hosszabb tartózkodást. Képzeld el, ahogyan koreai barátokat szerzel, együtt töltitek a szabadidőtöket. Közös érdeklődési körötök van - például eljártok koreai főző tanfolyamra... kiélheted a kreativitásod, megismerhetsz egy teljesen más világot, és olyan élményeket szerzel amiről tényleg csak álmodni mertél. Képzeld el, hogy mindez a tiéd lehet!



az én legfőbb motivációm


2. Ne halogass! Kezdd el most!

Nagyon sokszor találkozom olyan emberekkel, akik valamiért megragadnak a "szeretnék..." szintjén, de valójában soha nem kezdik el komolyan a nyelvtanulást. Csak ábrándoznak, de semmit sem tesznek érte, mert nem tudják hogyan kezdjenek bele. Nehéznek gondolják, és nem akarnak anyagilag sem befektetni az álmukba.


Határozd el, hogy mit szeretnél. Ha elhatároztad magad, akkor viszont ne halogass! Kezdj el koreai nyelvkönyv ajánlásokat keresni online! Ehhez valószínűleg szükséged lesz vagy egy másik nyelv ismeretére - például angolra, mert sok review csak angolul olvasható. Kezdj el követni olyan nyelvtanulókat, akik előtted járnak a témában - gyakorlatilag bárki, akit megbízható forrásnak tartasz és tanulja már a nyelvet több tapasztalattal rendelkezik mint Te magad, akinek egyelőre nulla a tapasztalata. Megtalálod őket youtube-on, instagramon, facebookon.. használd ki a közösségi média előnyeit. Sok nyelvtanuló szívesen megosztja a tapasztalatát, neked pedig pont ezekre a tapasztalatokra van szükséged.




3. Válaszd ki a tankönyvedet és vásárold meg!

Igen.. nagyon sok, rengeteg anyag elérhető ingyenesen is.

Amennyiben az első pontban a Miért? - kérdésre úgy érzed nem tudtál kielégítően válaszolni, még te magad sem vagy biztos, pontosan miért volna fontos számodra a nyelvtanulás elkezdése, mégis kacsintgatsz a koreai felé, talán érdemesebb ingyenesen elérhető anyagból kezdened.


Azonban! .. Tudnod kell, hogy bár rengeteg ingyenes tananyag van fenn a neten, Te, mint kezdő nyelvtanuló nem tudod eldönteni, hogy melyik az, ami hiteles, ami nem tartalmaz - vagy kevésbé tartalmaz - hibákat? Hogy melyik tananyag az, ami a te logikai gondolkodásodhoz a legjobban simul? Hogy melyik az az anyag, aminek minden képességfejlesztésre (olvasás, írás, hallgatás, beszéd) kitérően elegendő anyag áll a rendelkezésre?


Nagyon fontos, hogy már a kezdetektől megértsd azt, amit tanulsz .. nem csak a koreai nyelvtanulásnál.. szerintem úgy általánosságban akkor tudsz valamit maradéktalanul elsajátítani, ha nincsenek benned kétségek és kérdőjelek.


Ha egy ingyenes anyagból kezdesz tanulni, és a kezdeti lelkesedésed alábbhagy, majd pedig a tananyag érthetetlen részeket tartalmaz számodra. Vagy kezded "elveszteni a fonalat".. akkor a motivációd is elcsendesedik, mivel folyton kudarc élményed lesz. Később pedig már a kudarc élménytől való félelem vezethet oda, hogy elő se veszed többet a koreait. Mindezt elkerülheted, ha komolyan belegondolsz, hogy a nyelvtanulás - amellett hogy szórakoztató is tud lenni - nem játszadozás. Hanem komoly befektetés, saját magadba... Nézz magadba, és tedd fel a kérdést! Megérdemlem, hogy egy jó tankönyvből tanuljak? Akkor is ha ez most nekem pénzembe kerül?


Ha hajlandó vagy MAGADRA pénzt áldozni, azért hogy elérd az első pontban leírt vágyadat, akkor sokkal kritikusabban fogod szemlélni a tankönyvek felhozatalát. Ne kapkodd el, dönts okosan, de ne is halogasd a döntésed!





4. Tanulj minden nap, abból, úgy ahogyan kedved tartja!

Gratulálok! Sikerült egy szuper tankönyvet vásárolnod, amihez CD-melléklet is van sok-sok hanganyaggal, és munkafüzet is rengeteg példával és teszttel. Ezekhez megoldókulcsok is vannak, ezért akár teljesen egyedül is nekiállhatsz. De senki sem fogja helyetted kitölteni.


Idézd fel az első pontban magad elé képzelt képet a jövőről. Ahhoz, hogy elérd, bizony tenned kell. Lehetőleg próbálj minden nap szánni az idődből arra, hogy ezért a célért dolgozol. Természetesen elő fog fordulni, hogy nem tudsz minden nap leülni tanulni...


Higgyétek el, tudom miről beszélek.. egy 2 éves gyerek és a háztartás mellett nekem sem egyszerű. ne ostorozd magad, ha nem sikerül minden nap leülni tanulni, de sose veszítsd szem elől a célodat. Tudnod kell, minél több napot hagysz ki, annál nehezebb lesz ismét felvenned a fonalat és folytatnod, ezért nagyon fontos a rendszeresség.


Nem kell azonban, hogy mindig a tankönyvedet bújd. Nem kell egy forráshoz ragaszkodnod. Valószínűleg egy idő után unalmas is lenne, ha mindig csak abból az egy könyvből tanulnál. Keress rá Youtube-on olyan koreai nyelvtanárokra, akik egyszerű nyelvtanokat magyaráznak - nyilván ezt csak akkor tudod megtenni, ha már megtanultad a 한글 - t (koreai ABC). A legtöbb nyelvkönyv ennek a tanításával kezdődik, és Youtube-on is találsz hozzá jó kis videókat. Ha pedig jobb szereted segítséggel tanulni, akkor tanárt is kereshetsz.


Rajtad áll, és tőled függ hogy mennyi időt és pénzt tudsz rá szánni. Neked kell kitapasztalnod azt hogy melyik az, ami a leghatékonyabb számodra. Én például nagyon szeretek egyedül nyelvtan tanulni, és ha elakadok, akkor youtube-on rákeresek az adott részre, vagy megkérdezem a férjem - de ő a legtöbbször nem tud kielégítő választ adni a kérdésemre.


5. Legyél érdeklődő és nyitott


Kezdő nyelvtanulóként megesett velem, hogy sokszor egy egy koreai kifejezést egyszerűen "nem akartam meghallani" / megtanulni.." vagy például maga a feladat leírást koreaiul elolvasni, mert "úgy se értem' . De valójában ez az érzés idegességgel tölt el, mert "nem tudom"! És a nem tudás, az a meg nem értésből fakad.

Később sokkal többet szenvedtem emiatt, mint mikor rájöttem... nem az a lényeg hogy gyorsan haladjak, hanem az hogy alaposan!


Ne ijedj meg, ha idegen kifejezéssel, szóval találkozol csak mert bonyolultnak tűnik. Állj meg! Vedd a fáradságot, hogy kideríted, abban a helyzetben mit jelent? Ne hunyd be a szemed az általad "kicsi" gondnak hitt meg nem értett szó felett.. ez a kicsi gond később még sokkal nagyobbá nőheti ki magát. Tisztázz mindent a jelenben. Ne haladj gyorsabban annál, mint ahogyan képes vagy felfogni a dolgokat és megérteni.


Ehhez kérhetsz segítséget másoktól - bár ez a legkönnyebb módja, hogy valaki készen megmondja neked a választ. Ebben az esetben kevésbé fogsz rá emlékezni később, mintha te magad kutattad volna ki a választ hiteles forrásokból.


+1 Ismétlés

Annak ellenére, hogy igyekszel alapos lenni, biztosan lesz olyan rész, ami utána nem ugrik be egyből.. "Elfelejtettem... nem jut eszembe...".


Semmi baj! Ez teljesen természetes! Nyugodtan puskázz... ez a Te érdeked! Keresd vissza akár százszor is ugyan azt... keresd vissza, mindaddig, amíg nyugodt szívvel, határozottan nem tudod azt mondani: "Én ezt tudom!"


Remélem, hogy ezekkel az ötletekkel hozzá tudlak segíteni Benneteket, ahhoz, hogy a nyelvtanulásotok eredményesebb legyen!


Várlak vissza a blogra legközelebb is!


Üdvözlettel:

Mrs Kim alias Orsi






2 503 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Blog: Subscribe
bottom of page