top of page
Blog: Instagram

Blogbejegyzések

Az összes bejegyzés egy helyen!

Üdvözöllek a Blogbejegyzések oldalon, ahol a The Kim Family - egy koreai-magyar család mindennapjairól olvashatsz érdekességeket. Kellemes időtöltést kívánok!

Blog: Welcome
Blog: Blog2

5 érv, hogy miért kezdj el koreaiul gépelni

Vajon mennyire fontos a koreai nyelv tanulásakor, hogy ne csak kézzel tudjunk írni? Ebben a bejegyzésben szeretnék felsorakoztatni 5 érvet amellett, hogy miért éri meg már nagyon korán elkezdeni a gépelést koreai nyelven.



Amikor én voltam kezdő nyelvtanuló, akkor nem igazán éreztem a gépelés hiányának hátrányait. Egy korábbi bejegyzésben már leírtam, hogyan kezdtem el koreai nyelvet tanulni, és hogy bizony elég rögösen indult ez nálam - talán épp ebből kifolyólag nem is igazán merült fel bennem az igény a gépelésre. Pedig ha mindjárt az elején elkezdtem volna gyakorolni, akkor igen hamar rájöttem volna, hogy mennyi új kaput tud megnyitni a nyelvtanulásban a gépelés ismerete. Most - tapasztaltabb fejjel - már könnyű okosnak lenni. Ezért ha valaki a nyelvtanulása elején jár, esetleg még óckodott a gépelés elkezdésétől, íme 5 érv ami talán meggyőzhet a gépelés fontosságáról.


1. Mindennapi írott kommunikáció


Gondold át, hogy egy átlagos napon milyen kommunikációkat használsz az anyanyelveden? Valószínű, hogy beszédet illetve valamilyen írott kommunikációt. Ha az írott kommunikációra gondolunk, vajon egy napon túlnyomórészt cetlikre - füzetben írogatsz és úgy közlöd a mondandód, vagy gépelsz?


Napjainkban a digitalizáció miatt még az idősebb korosztály is megtanulta alap szinten kezelni a tabletet, számítógépet - haladni kell a korral nem igaz? A legtöbben napi kapcsolatot tartunk a közösségi médiákon keresztül, e-mailen keresztül vagy valamilyen üzenetküldös alkalmazáson keresztül. Akár hogyan is, a gondolatainkat gépelt szöveg formájában öntjük alakba - vagyis gépelünk.



Egy idegen nyelv tanulásakor szintén fontos annak napi használata - a magunk szintjén. Amennyiben teljesen kihagyjuk a tanulási folyamatból a gépelést, elszalasztunk minden olyan alkalmat, amikor gépelés formájában tudnák a gyakorlatban használni a nyelvet, ezáltal tanulni.

Viszont ha elkezdjük gyakorolni a gépelést - pld egy-egy rövid kommentet írunk a kedvencünk insta profiljára, vagy a barátainkkal megosztunk egy képet egy rövid üzenettel - akkor ez arra ösztönöz minket, hogy közzététel előtt alaposan átnézzük a szöveget - észrevegyük magunk az esetleges helyesírási hiábinkat - azaz tudatosan javítjuk magunkat, tanulunk. Ha mégis valamit rosszul írunk, akkor pedig valószínűleg akad majd aki kijavít minket - örüljünk neki!


Ráadásul majdnem olyan sikerélményt tud okozni, mint ha élő beszédben hangzott volna el a közlendőnk. A sikerélmény pedig arra sarkall, hogy legközlebb ismét próbálkozzunk.


2. Koreai baráttal való chatelés


A gépelés gyakorlásával képesek leszünk koreai barátunkkal gyakorolni a nyelvet. Akár új koreai barátot is szerezhetünk ha regisztrálunk egy nyelvtanulós vagy language exchange "nyelvcsere" oldalon és írunk egy rövid bemutatkozót magunkról koreaiul. Az üzenetek is elektronikusan fognak érkezni. Rövid üzenetváltásokkal ilyen módon is rengeteget tanulhatunk ráadásul koreai barátokat szerezhetünk a világhálón. (Még mindig elmondható hogy kevésbé kommunikatívak angol nyelven a koreaiak - pláne gépelésben - nekik is többet kellene idegen nyelven gépelni XD)

Valószínű nem fogunk tudni eleinte villámgyorsan válaszolni, de a sebességhez nem csak a karakterek helyét, hanem a mondandók helyes megfogalmazását is tudnunk kell.




3. Saját online tanulókártyák készítése


Tanulásunk során rengeteg digitális anyag/applikáció áll a rendelkezésünkre az interneten. Ezek közül az egyik a memorizációs tanulókártyák, melyek segítségével szavakat, vagy akár teljes mondatokat is tanulhatunk. Ilyenek például: Anki, MEMRISE, Quizlett Az előnyük, hogy be tudjuk állítani, milyen időközönként, hány szó ismételt megkérdezésével gyakorolnánk a szavakat. Némelyik még arra is képes, hogy a begépelt szót felolvassa nekünk az adott nyelven.


Ezek nagy előnye, hogy saját paklikat tudunk készíteni az általunk éppen tanult szavakból, kifejezésekből. Feltéve ha tudunk gépelni.. Vannak, akik egyszerű excel táblázatban hoznak létre szógyűjteményt a tanult szavakról - de a gépelést itt sem lehet kikerülni.


4. Online szótárak használata


Ma már egyre többen élnek az internet adta lehetőséggel, és használják az itt fellelhető fordítókat, szótárakat. Az előnyét nem kell ecsetelnem - bárhová magaddal tudod vinni, hiszen a telefonodról is használhatod - nem kell egy féltéglával a táskában járkálnod. Az online szótárakat mindig fenntartásokkal érdemes használni - nem lehetünk 100%-ig biztosak a helyességükben, de nagyon szokszor megkönnyítik a tanulási folyamatot.

Feltéve, ha tudunk gépelni...

Mint említettem a legtöbb telefonról - akár applikáción keresztül elérhető - én mégis jobban preferálom ezek teljes weboldalát. Eltérések lehetnek az applikáció és az oldal között. Én személy szerint jobb szeretem, hogy egyik képernyőről csak átkattintok a másik fülre és máris látom egymás mellett a szótárat is és az aktuális tanulmányomat is. A nagyobb képernyő jobb a szememnek is, és ha kell akkor egyszerűen tudok több oldalon is egyszerre böngészni.


Feltételezem, hogy a bejegyzésemet olvasók között is többen vannak azok, akik nem vásároltak még koreai-magyar szótárat (és ezt nem is feltétlen kell megtenniük) - ha hajlandóak a gépelést megtanulni és azt gyakorolni.


5. Több ingyenes anyag elérése az interneten


Ha tudsz gépelni koreaiul, akkor rá tudsz keresni rengeteg ingyenes anyagra, ami parlagon hever az internet mezején. Ha nem tudsz rákeresni, akkor kizárod magad ezekből az ingyenes anyagokból, legyen az videó, pdf, vagy amit igen kedvelek - a nyelvtanulós kérdések szekció, ahol hozzád hasonló nyelvtanulók, általad is keresett nyelvtanokat, jelentésekre kérdeznek rá anyanyelvűektől.


Vagy akár te magad is tehetsz fel kérdést egy ilyen oldalon - persze ha azt a nyelvtani szerkezetet vagy szót, legalább le tudod gépelni.


Hogyan kezdjünk el gépelni? Hogy állítsam be a koreai betűket a gépemen?


Ha meggyőzödtél róla, hogy a gépelés nem tudása mennyi fantasztikus dologtól határol el Téged, akkor itt az ideje elkezdened! Sokan először a telefonjukon kezdenek el gépelni, mert - naponta a kezükben van, amúgy is nyomkodják így jobban kiismerik magukat annak beállítási funkciói között. Egyszerűen beállítják a 한글 használatát.


Nem így szokott lenni az asztali gépekkel, vagy laptoppal. Pedig abban sincs semmi ördöngősség, és a tévhittel ellentétben semmit nem kell "telepíteni". Alapból a mai számítógépek és laptopok zöme tartalmazza jónéhány nemzet nyelvét - köztük a koreait is. Egyszerűen csak be kell álltanunk, hogy szeretnénk is használni.

Ez gépenként eltérő lehet, de pld nálam így néz ki:


Start menü --> Gépház --> Idő és nyelvi beállítások --> plusz nyelv hozzáadása - itt kiválasztom a koreait. És kész! Egy újraindítás ilyenkor nem árthat. De amint ez megvolt alul a jobb alsó sarokban ezt látjuk: HUN - ez azt jelenti, hogy jelenleg magyar nyelvet használ a gépünk. Ha azonban rákattintunk akkor egy listában meg fog jelenni az a másik nyelv amit korábban beállítottunk - nekem az angol és a koreai.


Ezzel csak félig vagyunk készen, hátravan még egy nagyon fontos lépés. Fel kell matricáznunk a billentyűzetünket a 한글 betűivel, máskülönben csak találgathatunk hol bújkálnak azok a raffinált betűk. Ehhez érdemes átlátszó billenytűzetmatricát venni, hogy ne takarjuk le a matricával a magyar betűket - gondolom még szükségünk lesz rá. XD Ilyen matricát ebayről, aliexpresszről, amazonról tudtok rendelni néhány száz forintért.





Hogyan matricázzam fel a billentyűzetet?


Van egy nagyon dedós módszer, de csak egyszer kell végigcsinálni. Nyiss egy word dokumentumot, majd 한글 re állítva a géped kezd el nyomogatni a billenytűket. Amit begépel a géped, máris ragaszthatod rá az annak megfelelő matricát. :-)


Hogyan fejlesztheted a gépelést és annak gyorsaságát?


Eleinte mindenki lassan gépel. Ez természetes. Valószínűleg magyarul is lassan gépeltél eleinte.. egy dő után viszont megszoktad, hol találod a betűket. Ennek ellenére javasolnék egy szuper oldalt, ahol a gyorsaságodat tudod fejleszteni.



A 10FastFingers oldalon több nyelv közül is lehet választani (még magyar is van), szóval nem csak koreai nyelvtanulóknak lehet segítség. Adott időre kell a listában felsorolt szavakat begépelni, és a végén kapsz egy kiértékelést. Szerintem zseniális oldal! :-)


Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, és bátran belekezdesz a gépelésbe! Nem lehet elég korán kezdeni.. ha már tudod a koreai betűket és tudsz szavakat írni, máris elkezdheted! :-)


Sok sikert kívánok hozzá!


Üdvözlettel: The Kim Family Orsi


639 megtekintés3 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Blog: Subscribe
bottom of page