top of page
Blog: Instagram

Blogbejegyzések

Az összes bejegyzés egy helyen!

Üdvözöllek a Blogbejegyzések oldalon, ahol a The Kim Family - egy koreai-magyar család mindennapjairól olvashatsz érdekességeket. Kellemes időtöltést kívánok!

Blog: Welcome
Blog: Blog2

A két kultúra találkozása az ebédlő asztalnál

Persze bevallom töredelmesen, hogy mivel nagy kedvelője lettem a koreai konyhának, ezért igen sokszor koreai étel kerül az asztalunkra. A magyar ételek leginkább csak kiegészítik a színes koreai ízkavalkádot, főleg akkor mikor Anya (vagyis én) rákívánok egy jó kis gulyásra, vagy lecsóra. 


A férjem egyébként szakács (is), ezért lehet az, hogy nagyon sokszor csak ámulok, hogy pillanatok alatt micsoda ízkombinációt tud varázsolni az asztalra néhány hozzávalóból. Szívesen tanulok tőle, igaz kevés alkalom adódik rá, ezért van hogy magamtól kísérletezek egy recepten, és mindig az orra alá tolom, hogy csekkolja le. XD Például nagyon elcsodálkozott a múltkori Yangnyeom Chicken -enem mivel azt mondta, hogy a koreaiak ezt szinte sosem készítik el otthon, mert Koreában perceken belül házhoz tudják ezt rendelni, és finomabb is mint a "házi". De azt mondta, az én "házi" készítésű-m elég jól sikerült. :-) (A receptet elhozom a  blogra is, csak még tökéletesítem egy kicsit :-)



Yangnyeom Chicken



Amióta együtt vagyunk, gyakorlatilag nem eszünk egytál ételt. Ha étterembe megyünk, akkor is olyan kellemetlenül érzem magam amikor a pincér kihozza az ételt - egy ráksaláta, kinek lesz? - Hát NEKÜNK... vagyis nem a férjemnek, és nem nekem. Tegye az asztal közepére, mert úgyis együtt fogjuk megenni. Persze ebből mindig az van, hogy ha leteszik - éppen aki elé, utána átrendezzük az egészet. Lehet eleinte furcsálltam, hogy más tányérjába nyúlkáljak, de ma már azt furcsállom, ha valaki "önző" módon maga elé húzza a tányért és úgy őrzi, mint valami puli kutya a nyájat. 



Amit a pincér kihoz, úgyis középre kerül...



Mindketten imádunk jókat enni! De tényleg! És nem sajnáljuk a pénzt sem rá, hogyha valóban finomat kóstolunk. A férjem szeretne elindítani egy youtube csatornát, koreaiaknak a magyar éttermekről. Szóval majd lehet néha megkérem, hogy vigyen engem is magával, mert szeretek jókat enni! :-)


Nah de visszakanyarodva a saját konyhánkba. Nálunk mindig tele van az asztal (ha nem is tele, de félig) minden félével. Mi nem ülünk le úgy enni, hogy kiszedünk egy tányér levest, utána meg egy tányér másodikat. Hanem szépen felterítjük az asztalt, odahúzzuk Danikát is, bekapcsolunk valami érdekes koreai műsort. Nagyon szeretem, hogy így eszünk, mert gyerekkoromban erre sosem volt lehetőségem. Kicsi volt a szülői ház konyhája, annyira hogy egy asztalhoz nem tudtunk négyen leülni egyszerre, ezért sosem evett a család együtt. 




Főleg koreai étel kerül az asztalunkra, mert nagyon változatos, és kevés hozzávalóból is lehet készíteni egy-két fogást. Emellett teljesen más ízvilág, mint a magyar. Jómagam már inkább az ázsiai ételek felé vonzódom.


Sajnos a koreai hozzávalók elég drágák itt Magyarországon. Budapesten 2 boltot ismerek, ami kimondottan csak koreai hozzávalókat árul, illetve van egy ázsiai bolt a Fővámtér környékén, ahol koreait is lehet vásárolni.


Boltok:

Rózsadomb center - 1025 Budapest, Törökvész út 87-91. 2. em.

K-MART1055 Bp, Honvéd u. 38 

 A férjem azonban nem gondolkodik rajta, hogy megvegye-e mivel ragaszkodik ezekhez az ízekhez. Volt, hogy olyan sok mindent rendelt, hogy házhoz szállítást kért. A jó hír az, ha egyszer beáldozunk egy nagyobb összeget (pl. kimcsire, koreai rizsre, szójaszószra, szezámolajra, és chilli paprika őrleményre-szószra) akkor sok mást már a helyi piacon is meg tudunk hozzá venni. Mert a koreai konyha egyik alapköve szerintem - a felsoroltakon kívül- az a friss zöldség és hús!


Ilyen szempontból jó helyzetben vagyunk, mert a magyar sertéshús relatív olcsó, és sok étel készíthető belőle. Tehát nem kell feltétlen tengeri herkentyűkre költeni.


Ha én főzök, valami "nyugati" ételt, az leginkább a következők valamelyike: lecsó, rakott zöldség tepsiben, tepsis csirke, tejszínes-gombás csirke, bolognai spagetti - ezek azok, amiket a férjem szeret, illetve kétszer szed belőle, nem csak egyszer (szolidaritásbólXD). A lecsót igen szereti, főleg a cukkini, vagy zsenge tök is van benne, illetve kicsit csípős kolbász. Az alábbi képen egy random, gyors pillanatképet láthattok az egyik ebédünkről. Azt hozzáteszem, hogy itt nem is nagyon készültünk rá, hogy na mi most ebédelünk. Inkább csak "összedobtunk valamit" kategória.




Az alap étel, ami sosem hiányozhat az asztalról, az a kimcsi.. Nem fogjátok elhinni, de mi külön hűtőt tartunk fent a kimcsi részére, és 10 kilót szoktunk venni egyszerre, ami kb 2 hónap alatt elfogy! :O Brutális! De egyszerűen minden ételhez passzol, van hogy csak úgy, köretként, van hogy kissé serpenyőben átsütve. 


Ha nincs otthon olyan hozzávaló, vagy nincs időnk főzni, akkor pizzát szoktunk rendelni. 


Üdvözlettel:

Mrs Kim alias Orsi

159 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Blog: Subscribe
bottom of page