top of page
Blog: Instagram

Blogbejegyzések

Az összes bejegyzés egy helyen!

Üdvözöllek a Blogbejegyzések oldalon, ahol a The Kim Family - egy koreai-magyar család mindennapjairól olvashatsz érdekességeket. Kellemes időtöltést kívánok!

Blog: Welcome
Blog: Blog2

Dinsztelt Fürjtojások 메추리알 장조림 recept

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de a dinsztelt fürjtojás már első ránézésre szinte beszélt hozzám hogy: egyél meg! egyél meg! Annyira finomnak tűnt. Sosem készítettem belőle semmit és az első alkalom, amikor már készétel formájában találkoztam vele, az éppen a koreai konyhának volt köszönhető.


Koreai dinsztelt fürjtojások

Aztán néhány héttel ezelőtt, amikor bevásárolni voltunk a Duna Pandában láttam fürjtojásokat és azonnal bevillant a kép az aranybarnán csillogó ételről. Megkérdeztem a Férjemet, hogy el tudnánk e otthon készíteni a receptet - ő pedig könnyedén bólintott. Nem kell hozzá sok minden és roppant egyszerű - az más kérdés, hogy türelem kell hozzá. :-)


Hozzávalók:

  • 1 doboz fürjtojás (kb 50 db)

  • 2 dl víz + víz a tojások megfőzéséhez

  • 0,5 dl szójaszósz

  • 1 ev cukor

  • 2 ev rizsszirup vagy kukoricaszirup

  • 1 ev mirin

  • szezámmag

Elkészítés:

  • Először egy kis ecetes-sós vízben megfőzzük a fürjtojásokat. Az ecet és a só segít abban, hogy könnyebben le tudjuk fejteni róla a héjat, amikor megfőtt. Ha olyanok vagytok mint én - akinek nem volt még korábban dolga fürjtojásokkal - akkor óvatosan nyúljatok hozzá mert roppant vékony a héja. Forraljuk fel a vizet majd, óvatosan tegyük a vízbe és főzés közben lassan kavargassuk - erre azért van szükség, hogy a sárgája középre kerüljön, ne a tojáshéjhoz közel főljön meg. Kb 6 perc alatt megfőnek a tojások.

  • Szűrjük le a forró vizet, majd tegyük a tojásokat hideg vízbe. Jöhet a pucolás. A tojásokat egyesével megszabadítjuk a héjtól - ez a legtovább tartó folyamat az egész receptben, mert a vékony héjak a 20. tojás után már kellemetlenül szurkálták az ujjam. Közben ügyeljünk, hogy ne sértsük meg a tojást a héj leszedése közben, ugyanis borzasztó sokat tud rontani az esztétikai megjelenésen egy "szétnyomorgatott" tojás.

  • Koreában kapható előre főzött és tisztított fürjtojás. Így ezt az egyébként valóban pepecselős lépést ők élből kihagyják. Készítjük el a szószt, amiben majd tovább főzzük a tojásokat. 2 dl vizet, a szójaszószt, cukrot, rizsszirupot és a mirint összekeverjük egy edényben, majd elkezdjük melegíteni. Közben beletehetjük a tojásokat is. Egészen addig forraljuk, amíg a víz nagy része elpárolog. Ez idő alatt a tojások elnyerik a csodaszép barna színüket.

  • Tálaláskor szezámmagot szórunk a tetejére.






Mint látjátok ez egy pofonegyszerű recept. Természetesen ennek a receptnek is létezik más változata, amikor további zöldségekkel ízesítik a szójaszószos alaplét.


Ezt az ételt természetesen nem főételként tálaljuk, hanem köretként. Jellemzően rizzsel eszik. Mi még tálaltunk mellé tofut, ráment, bossam-ot, és friss salátát. Isteni volt!!



Ha van időtök, és türelmetek a fürjtojások tisztításához, akkor feltétlen próbáljátok ki! És persze küldjetek képet róla ha szeretnétek :-).


Köszönöm, hogy elolvastad, és várlak vissza legközelebb is! :-)


Üdv: Thekimfamily Orsi


484 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Blog: Subscribe
bottom of page