top of page
Blog: Instagram

Blogbejegyzések

Az összes bejegyzés egy helyen!

Üdvözöllek a Blogbejegyzések oldalon, ahol a The Kim Family - egy koreai-magyar család mindennapjairól olvashatsz érdekességeket. Kellemes időtöltést kívánok!

Blog: Welcome
Blog: Blog2

미역국/ Miyeok leves recept, ahogy a férjemtől tanultam

Ebben a bejegyzésben ismét egy házi receptünket osztom meg veletek. 



Sokaknak bizonyára ismerős a Miyeokguk- vagyis a koreai hínárleves, melyet a hagyomány szerint minden koreai legalább egy évben egyszer, a születésnapján eszik. De hogy miért éppen a születésnapkor kerül mindig az asztalra? 


Gyakorlatilag ezzel emlékeznek vissza, és fejezik ki a tiszteletüket és hálájukat az édesanyjuk felé, aki sok nehézség árán életet adott. 


Nagyon kedves gesztus, ha egy születésnapos ismerősünknek ezzel a levessel kívánunk Boldog Születésnapot!


Ezen kívül szülés után a nők kivétel nélkül ezt a levest kapják - akár 1-2 hónapon keresztül - minden nap, hogy mielőbb erőre kapjanak. 

Amikor én szültem, a férjem egy óriási kondér Miyeok levessel várt itthon. Akkor mesélte el először ennek a levesnek a hagyományát és hogy nekem most "ezt KELL ennem". Bármit szívesen megkóstolok amit a férjem főz, különösen szülés után, amikor olyan gyenge voltam nagyon jól esett a törődése.


2 hétig ezt a levest ettem én is, és bár elsőre nagyon idegen volt az íze - olyan volt mintha egyenesen a tengervizet szürcsölném - néhány nap alatt megszoktam. Aztán a születésnapomon ismét megajándékozott vele a férjem, akkor már sokkal bátrabban ettem és egyenesen megszerettem. Annyira, hogy néhány hónapja én magam adtam le az igényem Miyeok-ra, amikor Koreából rendeltünk. 


Nem is húzom tovább az időt, jöjjön a recept, képekkel:


Hozzávalók:

- 20 g szárított hínár (miyeok)

- víz

- 3 gerezd fokhagyma

- 1 evőkanál szezám olaj

- kb 10 dkg marhahús (darált, vagy vékonyra szeletelt)

- szójaszósz

- őrölt fekete bors

- só

- DASIDA marhahús ízű alappor (elhagyható)


Elkészítés:

1 . A szárított hínárt - ha hosszú "szálak"-ban van a csomagban, először kicsi darabokra kell aprítanunk. Körülbelül 1-1,5 cm-re. A mi esetünkben ez a lépés kimaradt, ugyanis előre "méretezett" pontosan 20 grammos csomagokban érkezett.




2. Egy mély tálba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy jó 2 ujjnyira ellepje. Ezt követően kicsit magára hagyjuk - nagyjából 15-20 percre. Ez idő alatt a kis "csoffadt" szárakból gyönyörű mélyzöld levelek fognak kibontakozni.  Amikor bevetésre kész, akkor valahogy így néz ki:




3. Nah akkor szűrjük le, majd egy kis hideg folyó víz alatt mossuk át, majd ismét szűrjük le!

4. Három gerezd fokhagymát pucoljunk meg, majd aprítsuk fel ilyen picire:




5. Végy elő egy mély serpenyőt, vagy lábast, amiben a levest fogod készíteni. Ebbe tégy 1 evőkanál szezámolajat.  Majd add hozzá a hínárt és kezd el melegíteni közepes lángon.





6. Néhány perc elteltével add hozzá a marhahúst is. (A marhahús akkor jó, ha vékonyra van szelve, vagy kicsire van vágva. Mivel Magyarországon készen ilyen formában nem lehet kapni, illetve mi mindig idő hiányában vagyunk, ezért az egyszerűbb formáját választottuk - marha darálthússal készítettük. Ez tökéletesen megfelel hozzá!)



Kifehéredésig együtt pirítjuk őket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Így forraljuk fel.

7. Majd hozzáadjuk az összeaprított fokhagymát, 2 evőkanál szójaszószt...




8. ... feketeborsot, sót (fél evőkanálnyit), és a csoda DASIDA marha alapport - ami olyan mint egy Jolly Joker. Képes mindenféle levesből varázslatos ízkombinációt kihozni, még abból is amit azt hittünk hogy elrontottuk és menthetetlen. Magyar gulyáslevesbe is nagyon jól megállja a helyét. Ha csak tehetjük, akkor szerezzünk be belőle, nem fogjuk megbánni. Szóval ha van otthon, akkor ebből is egy fél evőkanálnyit tegyetek bele, és jól keverjük meg az egészet.




9. Ezután a lángot vegyük egészen alacsonyra és főzzük a levest lefedve körülbelül 25 percig. 



Készen is vagyunk! Ugye nem volt nehéz? Jó étvágyat mindenkinek!

Remélem, hogy kedvet kaptatok egy jó kis Miyeok-leveshez. Danika nagyon szereti a hínárt és ezt a levest is elsőre megette. Hogy kicsit tartalmasabb legyen, a kisebbeknek - mint Dani - lehet hozzákeverni egy kis főtt rizst. Így ez egy teljes értékű vacsora lehet a kicsik számára is.


Érdekesség a Miyeok- levesről: A koreai diákoknak a vizsgát megelőző napon kimondottan nem ajánlott miyeok-levest enni, ugyanis a hínár felülete "sikamlós" és senki nem szeretne "elcsúszni" a vizsgán. Éppen ezért ezt az ételt vizsga előtt babonából kerülik. Ha valaki pedig megbukik egy vizsgán akkor hallhatjuk: Miyeok - levest ettem!



Köszönöm, hogy itt jártál és várlak vissza legközelebb is!


ui.: Friss információkat minden nap találsz a Facebook oldalamon:  The Kim Family - Egy koreai-magyar család mindennapjai néven.


Üdvözlettel: Mrs Kim alias Orsi

1 463 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Blog: Subscribe
bottom of page